4-May-2019
Ja
Ja, de vlag mag uit - Dodenherdenking

Dodenherdenking

De vlag maar uit, maar dit keer niet om iets te vieren. We herdenken vandaag alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Dit doen we door de vlag half stok te hangen vanaf 18:00 en om 20:00 uur zijn we met z'n allen 2 minuten stil.

Om een vlag halfstok te hangen wordt deze altijd eerst vol gehesen. Daarna wordt de vlag langzaam en statig neergehaald. Wanneer de vlag op de helft van de normale hoogte is wordt de vlag vast gemaakt. Bij het neerhalen van de vlag wordt deze ook eerst in de top gehesen.

Sinds het vlagprotocol van 2001 mag na het volkslied de vlag halfstok blijven hangen. Eerder werd de vlag na het volkslied in de top gehesen.
Dat de vlag halfstok wordt gehangen symboliseert dat de onzichtbare vlag des doods erboven hangt.
Leden van het Koninklijk Huis hebben hun eigen vlaggen de zogenoemde "standaarden van het Nederlandse Koninklijk Huis", deze vlaggen worden in tegenstelling tot de Nederlandse vlag nooit halfstok gehangen. Wel kan er voor gekozen worden om een zwarte wimpel in de mast te hijsen.


Wist je dat: Naast de dodenherdenking zijn er nog een aantal momenten wanneer de vlag halfstok mag worden gehangen. Bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis. Ook kan de minister-president een speciale vlag instructie afgeven. De meeste recentste was het schietincident in Utrecht (19 maart 2018)