15-Dec-2021
Ja !
Ja, de vlag mag uit - Koninkrijksdag

Koninkrijksdag


Op 15 december 1954 is het Koninkrijk statuut getekend door Koningin Juliana. In dit statuut worden de verhoudingen geregeld tussen Nederland en de andere landen van het Koninkrijk der Nederlanden. Toen zag het Koninkrijk er iets anders uit nu bestaat ons Koninkrijk uit Aruba, Curacao en Sint Maarten.

Maar wat betekent dat eigenlijk ? Buiten dat het een feestdag is wordt er door de overheid een Koninkrijk concert georganiseerd. Dit concert wordt gegeven om de verbondenheid binnen het Koninkrijk te vieren. De concerten bestaan uit verschillende soorten muziek stijlen uit alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Zoals veel vlagdagen stamt de oorsprong van deze feestdag ook voort uit de tweede wereld oorlog. Het Koninkrijk en Kolonisatie veranderde en in 1945 werd door Nederlands-Indië eenzijdig de onafhankelijkheid.
Hierdoor is een statuut ontstaan met als uitgangspunt de gelijkwaardigheid van Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. De gebieden kregen in grote mate een eigen bestuur wat lokale zaken betrof.
Ook stelt het statuut dat er één gezamenlijke Nederlandse nationaliteit is voor alle inwoners van het Koninkrijk, één staatshoofd, één gemeenschappelijk buitenlands beleid en één gezamenlijke defensie.


In de loop van de jaren zijn er een aantal wijzigingen geweest maar het basis uitgangspunten blijven gelijk we zijn één.